Woonbegeleiding sociaal zwakkere en specifieke doelgroepen

Inleiding

Veel sociaal zwakkere en specifieke doelgroepen binnen onze samenleving hebben vaak problemen bij veranderingen. Dit komt vaak tot uiting in de straat, wijk of buurt waar zij wonen. Er ontstaan vaak spanningen met buren en/of verhuurder en andere disciplines.

Vanuit de historie heeft TAB ruime ervaring in het begeleiden van deze gezinnen of personen.

 

Door middel van woonbegeleiding op maat leert een cliënt (weer) zelf greep krijgen op zijn/haar situatie en zich hier ook zelf verantwoordelijk voor te voelen.

Aangezien het welslagen van dit gedeelte van het project voor een groot gedeelte afhankelijk is van de persoonlijke relatie tussen deelnemer en maatschappelijk werkende, is het van belang, dat de vertrouwenspersoon voor de deelnemers, en de medewerkers van de reguliere instelling structureel gesprekken voert, zowel begeleidend als adviserend. Op het moment dat de cliënt  “goed op spoor” zit, zal de begeleiding terug gebracht worden naar  het regulier traject.

 

Woonbegeleiding verloopt planmatig en richt zich op de diverse leefgebieden. Zij bevat de volgende aspecten:

- Praktische begeleiding: Op het terrein van huishouding, hygiëne, voeding, werk- of dagbesteding.

- Psychosociale begeleiding met betrekking tot onderliggende problematiek. De woonbegeleider stelt samen met de cliënt een begeleidingsplan op, waarin beschreven wordt welke doelen er zijn en hoe deze  bereikt kunnen worden en wat de evaluatiemomenten zijn.

- Budgettering/schuldsanering: Afhankelijk van de individuele situatie wordt er gekozen voor coaching of budgettering.

Het uitvoeren van het begeleidingsplan vindt normaliter plaats bij de cliënt thuis. De woonbegeleider bezoekt de cliënt zo weinig als mogelijk en zo vaak als noodzakelijk is. Gemiddeld zal er 4 uur per week beschikbaar moeten zijn (inclusief verrichtingen en rapportage), met dien verstande dat de begeleiding in de aanvangsfase meestal het meest intensief zal zijn en naarmate de begeleiding vordert, de wooncoach zich geleidelijk kan terugtrekken.

 

Samenwerking instellingen

Het beleid is er op gericht dat ieder zoveel mogelijk gebruik maakt van de reguliere instellingen. TAB fungeert hierbij als spil binnen deze samenwerking. Er zal een vertrouwensrelatie ontstaan. De cliënten zullen positief tegenover deze hulp staan. Zij zullen ervaren dat zij wel serieus genomen worden en dat zij instaat zijn om ook voor hun eigen handelen verantwoording te dragen. Een belangrijke taak van de begeleider is, indien nodig, door verwijzen naar specifieke hulp en begeleiden bij deze doorverwijzing.

Op het moment dat cliënten “goed op spoor” zitten zal de begeleiding in overleg met de opdrachtgever door TAB afgebouwd worden en zal er alleen nog nazorg zijn.


Evaluatie

Deze evaluatie zal plaatsvinden met de deelnemer en de opdrachtgever.

De evaluatiemomenten zullen samen met de opdrachtgever vastgesteld worden. Indien de evaluatie daartoe aanleiding geeft zal het traject aangepast worden.

 

Tarief

De woonbegeleiding is maatwerk. In overleg met de opdrachtgever zal het plan opgesteld worden en worden er afspraken gemaakt mbt de tijdsinvestering per week en de duur van het traject.

 

Het is de bundeling van de diverse elementen die het verschil maakt.


 

 

Triepels Ambulante Begeleiding ©2011




Email: info@triepels-ab.nl
Tel.: 06-50645169 / 0495-633308

Triepels Ambulante Begeleiding